Sivun näyttöjä yhteensä

31.3.2020

Taikinajuurisämpylät

Noin viikko sitten aloitin valmistaa taikinajuurta voidakseni leipoa. Lähikaupoissa ei näet ollut lainkaan hiivaa, kun siellä kävin parisen viikkoa sitten. Halusin päästä leipomaan muutakin kuin läppösiä, joita kohotin leivinjauheella.
Aloitin Vappu Pimiän ohjeella tuon taikinajuuren synnyttämisen. 2,5 desiä vehnäjauhoja ja 2 desiä vettä mitataan hyväkantiseen lasipurkkiin, ja ravistetaan kunnolla.Jätetään huoneenlämpöön. Illalla ravistetaan taas voimakkaasti. Seuraavana aamuna lisätään purkkiin  desi vettä ja desi jauhoja ja ravistetaan kunnolla ja jätetään huoneenlämpöön edelleen Illalla toistetaan lisäykset ja ravistelut.  Ja nyt siirretään purkki hyvin ravisteltuna jääkaappiin. Kolmantena päivänä juuri on käyttövalmista.

Ravistin eilen purkkia taas voimakkaasti ja otin siitä kaksi desiä leivinkulhoon. Jätin kulhon muutamaksi tunniksi keittiön pöydälle. Purkkiin lisäsin desin jauhoja ja desin kylmää vettä, ravistin ja jätin pöydälle seuraavaan aamuun, jolloin siirsin sen taikinajuuren jälleen jääkaappiin.
Illalla tein löysän taikinan, lisäsin kulhoon, jossa tuota taikinajuurta oli se 2 desiä, 3 desiä vettä, teelusikallisen suolaa ja viisi desiä vehnäjauhoja ja desin ruisjauhoja. Sekoittelin lusikalla.  Laitoin uunin viereen kannella peitetyn taikinakulhon yöksi. Aamulla lisäilin pari desiä vehnäjauhoja ja sekoittelin taikinan edelleen lusikalla. Leivoin taikinasta  20 sämpylää. Laitoin pellin uunin päälle lämpimään, jotta sämpylät kohoaisivat ja paistoin sitten kohonneet noin 15 minuuttia 225 asteessa.
Tuli maukasta, mutta hieman repeilivät.
Meidän dinosaurus lumisateessa.  Mies kaatoi ison koivun. Niin siinä on riittänyt tekemistä, jotta tuon loppurungonkin saa pölleiksi. Halkoja on jo iso kasa.

Muun muassa tällaisia karanteerilaisten hommia neulomisen lisäksi.

Ei kommentteja: