Sivun näyttöjä yhteensä

19.4.2020

Bibistä burkiniin

 
Annastiina Heikkilän, Yleisradion uutistoimittajan, teos Bikinistä burkiniin - totuuksia ranskatar-myytin takaa (S&S 2018) ranskattaren ja ranskattaren. Ranskattaria on karkeasti jakaen kahdenlaisia: niitä, jotka ovat hoikkia, nuoria, nättejä ja niitä, jotka eivät ole. Nuo toiset saattavat olla todella äykkäitä ja kaikin tavoin muuten hyviä, mutta ulkonäkö saattaa olla kertoa vaikka lihavuudesta tai väärästä väristä. Huom! korkokengät ovat yhä virallisissa yhteyksissä naisen mitta. Ne symboloivat tyylikkyyttä, seksiä ja valtaa. 
Ranskassa arvostetaan äitiä, jonka elämä säilyy huolimatta lapsen saamisesta ennallaan. Niinpä vauvat muutaman kuukauden ikäisenä viedään hoitoon tai hankitaan hoitaja kotiin.  Ranskassa mennään myös parisuhde edellä, ei lapsen ehdoilla.

Ranskalainen nainen ei ole hunnutettu, koska hän on vapaa. Ranskassa ei suvaita minkään uskonnon tunnuksia ja huivia pidetään musliminaisen tunnuksena. 

Burkini on uimapuku.  Hunnun sijasta burkiniin kuuluvassa pitkähihaisessa tunikassa on huppu. Sen lisäksi uima-asuun kuuluvat pitkälahkeiset leggingsit. Tällaisen uimapuvun, yhdistelmä bikinistä ja burkasta suunnittelija on libanonilais-australialainen Zanetti. Ranskassa burkinit nousivat julkiseen keskusteluun, kun useat eteläranskalaiset kaupungit kielsivät burkinien käyttämisen rannoillaan. (Nyt peruttu). Yksi tapaus aiheutti tuon kohun. 

Tunnustuksettomuuden pitäisi mahdollistaa eri tavalla uskovien ja uskonnottomien yhteiselo, mutta se on sekoittunut vaatimukseen kaikki elämänalat kattavasta neutraaliudesta, mainitsee koulutettu musliminainen Sarah Zouak.

Bibi puolestaan on lempinimi  presidentti Marcosin puolisolle Brigitte Macronille.

Naisen ja miehen asema yhteiskunnassa on erilainen. Nainen, kaunis ja aina meikattu, laiha, hoitaa työnsä ja  kodin ja lapset, mies vain työnsä. Mies on pomo.

Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin
35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa
37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

 Aikuisten lukudiplomin 2020 kohtaan
Valtaa ja vallankäyttöä.

Ei kommentteja: