Sivun näyttöjä yhteensä

1.4.2020

Kirkastettu sydän

Martta Haatanen vuonna 1943 julkaistu Kirkastettu sydän (Gummerus) on romaani suomalaisesta äidistä.
Kirja kertoo papin puolisosta Lea Helpistä, jolla on lopulta kymmenen lasta, kuusi poikaa ja neljä tyttöä. Hentoinen ja pienikokoinen yliopistossa opiskeleva Lea oli avioitunut noin 25 vuoden iässä nuoren papin Ahdin kanssa. Ahti oli kirkkoherra ja samalla myös sotilasarvoltaan kapteeni. Perhe asui pappilassa pienessä maaseudun kirkonkylässä. 15 vuotta Ahti ja Lea olivat olleet aviossa. Kymmenen vuotta tämä pappila oli ollut heidän kotinsa.

Kun sota syttyi, lähti Ahtikin taas rintamalle vapaaehtoisena. Lealle jäi vastuu perheestä.

Mieheni haavoittui nuorena poikana Vienassa, ja se oli hänen tunnollaan kuin lunastamaton asia - se taistelu ja Vienan kansan kohtalo. Talvisodassa hän joutui kokemaan takaisinmarssin. Näiden tosiasioiden ollessa takanapäin  voi ymmärtää, miksi hän on siellä taas nyt. selitti Lea Ahtia tuuraamaan tulelelle pastorille.

Ahti kaatui. Lea odotti kymmenettä lastaan. Lea joutui muuttamaan pappilasta muualle, missä toisaalta hyvää oli lasten mahdollisuus käydä koulua pitemmälle kuin entisellä paikkakunnalla.

Kirja kertoi sodanaikuisista tapahtumista, kun talvisodan jälkeen uudelleen joukot lähtivät puolustamaan isänmaata. Usein kirjeiden välityksellä tuli esille, mitä tapahtui kotirintamalla ja mitä sotarintamalla.

Kerrotaan, että kirjan  Ahti Helven esikuva on Kivijärven kirkkoherra Väinö Havas,  joka kaatui hyökkäysvaiheessa loppukesällä 1941.

Täsät kirjasta on tehty vuonna 1943 elokuva, jonka ohjasi Ilmari Unho. Elokuva joutui sitten kolmeksikymmeneksi vuodeksi  esityskieltoon poliittisen suuntauksen takia.

Lainasin tämän kirjan alunperin täpin  Kirja on vanhempi kuin sinä vuoksi.

Tämä teos osuu Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin
1. Kirja on vanhempi kuin sinä
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla
37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa
46. Kirjassa on sauna

Ei kommentteja: