Sivun näyttöjä yhteensä

21.1.2024

Äitee tulosten takana


Siiri Rantasesta on kirjoitettu aikaisemminkin, mutta tämä Leena Sorvalin ja Tuulikki Ritvasen kirja Äitee tulosten takana, Olympiavoittaja Siiri Rantasen elämän ladut (Väyläkirjat 2023) tuo esille Siirin omin sanoin hänen elämästään (1924-2023).

Siiri oli joutunut pienestä pitäen tekemään työtä maalaistalossa. Hän oli jo  kouluun menoaikoihin innostunut hiihdosta, kun sai ensimmäiset omat sukset. Ja siitä lähtien hiihti! Toki siihen aikaan maalla hiihdettiin kouluunkin. 

Kun Siiri oli jo ollut monissa isoissa kisoissa ja voittanutkin, niin harjoitella piti edelleen, jotta saisi kunnon kohoamaan. Äiteellä oli perhe ja työ.

Siiri kertoi vuodelta 1955: Mie harjoittelin iltasin ja pyhänseutuna. Juoksin naapurii ja sieltä takas, kahen, kolmen lyhtypylvään välii kovvoo,sitte hiljempoo ja taaskovvoo oman ajan ja tekniikan mukkaa. Leireillä myö pohdittii tyttöjen kanssa yhessä, millanen harjottelu tois parraan tuloksen.

Kun isot kisat loppuivat, niin Siiri hiihti mm. Finlandia-hiihdot monen monen vuotta. Parit ensimmäiset Finlandia-hiihdon naistensarjat hän myös voitti. 
 
Hiihtäessäni 2000-luvun alkupuolella Finlandiaa, vielä Siirikin hiihti. 

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2024 kohtaan 22. Kirjaa on suositellut kirjailija

2 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Siiri Rantanen on ollut erikoislaatuinen ja sitkeä nainen ja tulee jäämään muistoihimme.

pappilanmummo kirjoitti...

Kirjan kirjoittaja asui samassa talossa kuin Siiri Rantanen.