Sivun näyttöjä yhteensä

6.5.2020

Uusia istutuksia mökille

Mökillä on ollut jo vuosia luumupuita, jotka eivät ole kukkineet tai tuottaneet vain vähän luumuja. Tuo johtunee myös siitä, että mökki on metsäisellä tontilla ja muutenkin metsän keskellä vaikka järven rannalla.Nuo luumupuut on tuotu hyvin pieninä tontille lähinnä kotoa ja osa pikkuserkun puutarhasta vanhoja lajeja.

Nyt mies kaivoi kotipihasta viisi pientä kriikunapuun alkua, joille kaivelin työllä ja tuskalla kiviseen maahan kuopat, toin kompostia ja hevosenlantaa ja kalkkia poteroihin ja istutin nuo kriikunanalut eri puolille tonttia.

Mökillä raivasin jatkoa perunamaalle. Kääntelin kantoja, jotka oli kasattu tuohon ja rautakangenkin avulla sain kantoja siirrellyksi hieman kauemmas. Millonkahan ne saa poltetuksi tai muuten hävitetyksi? Kannot ovat sen verran hiekkaisia, ettei kannata moottorisahaa niihin uhrata. Osa onneksi hieman lahoja oli, joten sain kappaleiksi niitä.

Perunamaa sai jatkoa ja kun sitä lannoitin ja kalkitsin, niin sitten akkarahralla  teimme vaot ja istutin perunat.

Perunamaan päähän jäi sopivasti tilaa parille vadelmapensaalle. Astiataimethan voi istuttaa milloin vain. Ostin Maurin makean ja Jatsin.

Maurin makea on pensasvadelman ja kotimaisen luonnonkannan risteymä. Se kasvaa pensasmaisesti ja tulee noin metrin, puolentoista korkuiseksi.  Maurin makeaa kanttaa leikata, kun se on noin 70 sentin korkuinen, jotta se haaroittuisi hyvin. Marjat ovat isohkoja, pitkän pyöreitä ja erittäin makeita.

Jatsin marjat ovat makeat, pitkulaiset, himmeänpunaiset, hyvänmakuiset ja tiukasti kiinni kannoissa. kasvi on jäykkä ja korkeaversoinen.Nuoret versot typistetään 150 sentin korkeudelta. Jatsi on satoisa ja sen marjat kypsyvät varhain.

Hankin myös yhden marja-aronian, Vikingin. Viking on  melko vaatimaton kasvualustan suhteen, mutta suosii tuoretta läpäisevää multamaata. Marjasadon sanotaan olevan runsain auringossa. Pensas ei tarvitse usein toistuvaa leikkausta. Vasta vanha pensas nuorennetaan harventamalla vanhimpia ja huonokuntoisimpia versoja. Kasvi on kaunis hyöty- ja koristekasvi.
Hunajamarjapensaat - monta vuotta sitten istutetut - aloittelevat jo kukkimista. Viime kesänä niiden marjat kypsyivät jo juhannuksen maissa.

Tänään kastelin koko pihamaan. Laitoimme pumpun kuntoon ja niin sadetinta siirtelin eri puolille puutarhaa. Koska oli ylen kuivaa, niin innostuin kastelemaan puut ja pensaat ja samalla vähän muutakin. Vesi tuli järvestä sopivasti ylös mäelle letkulla.

On ollut vallan hieno päivä eilen ja tänäänkin aamusta. Eilen nautimme saunasta ja uimisesta ja istuimme pitkään verannalla lämpimänä illlansuuna. Oli hyvä juhlapäivä: 15: 050505.

Tänään aamusta oli aivan kaunista ja lämmintä, mutta iltapäivällä jo alkoi tuulla lujaa ja kylmästi, vaikka mittari näyttikin vielä 13 astetta. Nyt illalla auringon laskettua  tähdet loistavat ja kuu, melkein vielä täysikuu paistaa.

1 kommentti:

Elina kirjoitti...

Kiitos leppoisasta blogistasi, sitä on mukava lukea. Mekin raivasimme juuri mökkimaita ammattikäyttöisellä moottorisahalla ja nyt mahtuu uusia istutuksia taas.