Sivun näyttöjä yhteensä

3.12.2020

Neloset

 

Neloset, Jouppilan sisarusten tarina on Helena Jouppilan ja Sanna Walleniuksen (Docendo 2020) kirjoittama kertomus heistä nelosista ja heidän läheidistään. Helenan äitisuhteesta kirjassa on paljon.

Äiti Hilkka Jouppila synnytti neloset 1951 kesäkuussa. Lapset jäivät sairaalaan seuraavaan kevääseen asti. Äiti tapasi heitä harvakseltaan ja  ei koskaan saanut heihin kunnon kontaktia. Hänestä nuo neljä olivat vain rasite ja häiriö.

Toki äiti oli myös sairas, ehkä nuoruudestaan asti. Äiti oli itse aikanaan menettänyt nuorena oman äitinsä ja kaksi kertaa joutunut lähtemään evakkoreissulle.

Julkisuudessa nelosista annettiin aikanaan aivan erilainen kuva, mikä heidän elämänsä todella oli.

Ennen kaikkea meitä yhdisti salaisuus: kaikki ne pelottavat hetket, jolloin pakenimme äitiä keittiön pöydän alle ja haimme turvaa toisistamme. Äitiä vastaan emme uskaltaneet kapinoida  mutta se jo auttoi  että tiesimme olevamme samassa veneessä. Niitä, joiden ei olidi toivottu syntyvän. Niitä, jotka olivat äidin mielestä aina tiellä, pitivät liikaa meteliä ja söivät perheen perikatoon.


Kirjassa on paljon kuvia etenkin nelosista lapsena.  Useimmat kuvat ovat erilsisilta esduilta tai muista tapahtumista, missä lapset olivat näytöllä. Nelosethan ovat harvinaisia!

Rankkaa luettavaa, toisaalta mielenkiintoista ajankuvaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä oli hyvin koskettava tarina. T Saukkis

Puikko, koukku ja ompelukone kirjoitti...

Voi miten surullinen tarina.