Sivun näyttöjä yhteensä

30.1.2023

Viikonlopputöitä


 
Askolan kirkko on rakennettu vuonna 1799. Kirkossa on noin 700 istumapaikkaa.  Historiallisesti arvokkain Askolan kirkon esineistä on 1600-luvulta peräisin oleva saarnatuoli. Historiantutkija Lauri Heimanin käsityksen mukaan se on tuotu sotasaaliina Saksasta 30-vuotisen sodan aikana ja alunperin lahjoitettu Porvoon tuomiokirkkoon, josta se siirrettiin myöhemmin Askolaan.  Saarnatuolia koristavat Mooseksen ja viiden apostolin korkokuvat. Tosin en ole vielä saarnannut tuolla saarnatuolista, vaan lukupulpetista hoidan saarnankin.

 

Askolan kirkon saarnatuolia kannattamassa on tällainen veistos.

Joskus , hyvin harvoin, arkun sijaan siunataan vainaja jo tuhkattuna uurmassa. Nyt oli uurnassa kaunis meriaiheinen kuva .
Siunaukset toimitetaan Askolassa pääsääntöisesti siunauskappelissa ja arkkusiunauksina. Askolan seurakunnassa arkku siirretään kantaen kappeliin siunaustilaisuuden alussa alkumusiikin aikana, joten siunaustilaisuuksissa tarvitaan aina kantajia. Heitä on yleensä kuusi.

2 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

En ole ikinä ollut siunaustilaisuudessa, jossa siunattaisiin uurna. Kaunis ajatus sekin.

pappilanmummo kirjoitti...

Puikoillanikin: Aika harvinaista tämä on. Usein vainaja on ollut pitkään kuolleena, ehkä kuollut ulkomailla tms. Suositus on, että siunataan arkussa.