Sivun näyttöjä yhteensä

30.3.2023

Pullopostia Seilin saarelta

Susan Heikkinen kirjoitti kirjan Pullopostia Seilin saarelta, potilas numero 43 (2020 SKS). Susan Heikkisen teoksessa paneudutaan Seilin saarelta löytyneiden lasipullojen arvoitukseen.

Vuonna 2010 Seilin saarella työskennellyt Turun yliopiston professori Ilppo Vuorinen, joka johti Saaristomeren tutkimuslaitosta, lähti kävelylle ja löysi saaren kallionkolosta peltirasian, jonka sisällä oli lasipulloja. Lasipullojen sisällä oli jonkun Seilin saarella asuneen potilaan vanhoja kirjoituksia. Kahdeksan vuoden kuluttua oli ilmaantunut toimittaja, joka halusi, että pullot avattaisiin ja hän tekisi jutun niistä lehteensä. Kun tutkittiin, löytyi saaren hautausmaan rististä nimi Saima Rahkonen ja selvisi hänen olleen Viipurista, potilas numero 43. Tästä lähti tutkimus liikkeelle. 

Saima oli syntynyt 1903 työläisperheeseen Suurperon kylässä Viipurissa. Samassa kylässä, jossa toki häntä vanhempi iso-isäni oli elänyt lapsena. Työnteon  hän aloitti jo nuorena lapsenhoidolla ja piikomalla, eikä ehtinyt kansakoulua käydä kuin pari vuotta. Saima yritti ottaa hengiltä työtoveerinsa pikaistuksissaan ja joutui vankilaan ja sitten mielisairaalaan. Saima vietti lähes koko aikuisikänsä mielisairaaloissa skitrofreenikkona.  Saima kuoli Seilissä 56-vuotiaana 1959. 

Kirja kertoi mielenkiintoisella tavalla tutkimusta ja löytöjä ja mieleltään järkkyneen Saiman historiaa. samalla se on hieno tietoteos mielenterveyden historiasta.

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2023 kohtaan 14. Kirja kertoo terveydenhuollosta.


 

2 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Hurjia nuo Seilin saaren tarinat. Olen itsekin niitä muutaman lukenut.

pappilanmummo kirjoitti...

Samoin useamman kertomuksen saarelaisten elämästä olen lueskellut. Surullisia tarinoita.