Sivun näyttöjä yhteensä

22.3.2023

Varjele varjoani

Anna Soudikovan kirja Varjele varjoani (Atena / Otava 2022) kertoo fiktiivisesti Annan ja hänen perheensä elämää. Vera ja Georgi ja Nina-tytär asuivat kommunalkassa, jonka elämää kuvataan ennen Suomeen muuttoa.

Opettaja Anna Soudakova on venäläissyntyinen kirjailija. Hän asui Pietarissa 8-vuotiaaksi. Annan isoäidin puoleisessa suvussa on suomalaisia juuria. Kun presidentti Mauno Koivisto vuonna 1990 antoi inkeriläisille ja muille suomensukuisille luvan muuttaa Suomeen, myös Annan perhe pakkasi tavarat ja muutti seuraavana vuoden lopulla Pietarista Turkuun. Anna varttui Varissuolla, jossa asuin myös itse kymmenkunta vuotta. Näin ollen osa kirjan paikoista on minulle tuttua.

Mielenkiintoinen kirja. Maahanmuuttaja on aina maahanmuuttaja, vaikka miten sopeutuisi uuteen. Tausta kulkee mukana elämässä ja ajatuksissa. Kirjan luvuissa lyhyehköt kertomukset vaihtuvat eri vuosien mukaan myös takautuvasti.

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2023 kohtaan 9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä.

2 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Jossain televisio-ohjelmassa kerran yksi maahanmuuttajan Suomessa syntynyt jälkeläinen kysyi: Milloin lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Pistää miettimään.

pappilanmummo kirjoitti...

Puikollanikin: Niinpä!