Sivun näyttöjä yhteensä

26.3.2023

Kasukka

Marianpäivä eli Marian ilmestyspäivä oli 25.3. eli tasan yhdeksän kuukautta ennen joulua. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa sitä juhlistetaan kuitenkin tänä vuonna vasta 26.3. Syynä on käytännöllisyys. Kirkollisia juhlapyhiä vietetään modernista elämänmenosta johtuen usein virallista päivää lähimpänä sunnuntaina.Marian ilmestyspäivä liittyy joulun tapahtumiin. Pyhäpäivän aiheena on se, kuinka enkeli Gabriel ilmestyy neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä.
 
Marianpäivänä toimitin messun. Minulla oli ylläni vanha kasukka. Messukasukka on kirkollinen vaatekappale ja puku. Sitä käytetään ainoastaan ehtoollisjumalanpalveluksessa eli messussa ja silloinkin sitä käyttää vain liturgi, joka johtaa messua. Messukasukka on kirkollisista vaatteista arvokkain, joka johtuu siitä että se on yleensä tehty kalliista materiaaleista, silkistä, villasta... Yleensä kasukka on koristeltu kuvioin ja kristillisin symbolein.
Kasukka tulee latinankielen sanasta casula, joka merkitsee pientä taloa, sananmukaisesti telttaa, ja nimitys johtuneekin sen telttamaisesta ulkonäöstä. Yksi kuvio messukasukassa on useimmiten sama: kasukan taakse on kuvattu latinalainen risti muistutukseksi siitä, että Kristus on ehtoollispöydän todellinen valtias, jota pappi vain edustaa.
Tämä messukasukka on 1600-luvun lopulta tai 1700-luvun alusta. koska niiltä ajoin siitä löytyy Pukkilan seurakunnan inventaariluetteloista maininta. Kasukka on entisöity 1980-luvulla. Tätä arvokasta kasukkaa käytetään ainoastaan kuuden kynttilän pyhäpäivinä eli kaikkein suurimpina juhlapyhinä kuten esimerkiksi jouluna, pääsiäisenä ja helluntaina sekä Marianpäivänä ja kynttilänpäivänä. Kuusi kynttilää eli kolmen kerrannaisuus ( pyhä kolminaisuus: Isä, Poika, Pyhä Henki) käytetään siis suurina Kristus-juhlina.

2 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Kiitos tiedoista; en tiennyt kasukasta noin tarkasti.

pappilanmummo kirjoitti...

Kasukoita on monen mallisia, kapeita kuten joissakin seurakunnissa, toisissa hankalan leveitä. Tämä vanha oli painava koristeluineen mutta mielrstäni kaunis.