Sivun näyttöjä yhteensä

14.4.2019

Druidiset sirut

Marjatta Lehtovirta on kirjoittanut Santiagon vaelluksista kirjan Druidiset sirut, Santiago de Compostela kutsuu (Kunsti kustannus 2018).  Tilasin kirjastosta tämän kirjan jo yli vuosi sitten, mutta sekaannusten vuoksi sain sen vasta nyt.
Druidiset sirut, tuo kirjan nimi viittaa Iberian niemimaan luoteisen osan kelttihistoriaan.   

Druidit liittyvät kelttiläiseen kulttuuripiiriin, joka jo sinänsä on monitulkintainen käsite. Kelteillä voidaan tarkoittaa joko rautakautisen Keski-Euroopan kansoja, ns. kelttiläisiä kieliä puhuvia ryhmiä tai ylipäänsä sellaisia ihmisryhmiä, jotka itse nimittävät itseään kelteiksi.
Druidit olivat pappisluokan jäseniä, joita roomalaisten tekstien perusteella esiintyi Britteinsaarilla ja Galliassa kelttiläisten väestöjen keskuudessa noin 2 000 vuotta sitten. Ylhäisen syntyperänsä ja oppineisuutensa vuoksi druidien asema kelttiyhteisöissä oli korkea. He eivät maksaneet veroa ja heidät oli vapautettu sotapalveluksesta. Heidän asemaansa korosti salaperäisyys, sillä druidit eivät kirjoittaneet mitään oppejaan muistiin. Kaikki tieto välitettiin uusille druidisukupolville suullisesti. Druidit opettivat, että sielu koki kuoleman jälkeen jälleensyntymän ja sielunvaelluksen. 

 Marjatta Lehtovirta, tamperelainen psykologi,  on vaeltanut Espanjassa useaan otteeseen, ensimmäisen kerran vuonna 2000.  Nuo vaellukset ovat innoistaneet häntä selvittämään pyhiinvaellusreitteihin liittyviä taustoja, niin tarinoita kuin historiaa. 
Kirjassa on hyvä lähdeluettelo käytetystä kirjallisuudesta. 

Matkakertomuksia on kirjassa  niin ranskalaiselta reitiltä (= Camino  de Santiago eli Pyhän Jaakobin tie,  Euroopan suosituin vaellusreitti : Saint Jean Pied de Port - Santiago de Compostela) kuin myös  hieman muiltakin reiteiltä.

Olen myös vaeltanut pari kertaa tätä ranskalaista reittiä ja myös muita reittejä.Mielenkiintoista pohdintaa tässä kirjassa.

Tämä osuu Helmet lukuhaasteen 2018 kohtiin
1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittaman kirja
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aikaisemmin
36. Kirjassa ollaan yksin
37. Pienkustantamon julkaisu

1 kommentti:

Kirsti Kaija kirjoitti...

Jollain niistä lukemattomista paikkakunnista, joissa lapsena ja nuorena asuin kutsuttiin pääsiäisnoitia druideiksi ja toisella trulleiksi. Onneksi edes nyt tiedän, mitä druidit ovat oikeasti olleet.
Hyvää vaali-iltaa!